MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI

  • Yazılar
  • MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI

MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI

 

1-        Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Nedir? 

2-        Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davası Nedir?

3-        Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma)nın Şartları Nelerdir?

4-        Hangi Durumlar Mirastan Mal Kaçırmadır? 

5-        Hangi Durumlar Mal Kaçırmaya Girmez?

6-        Mirastan Mal Kaçırma Durumunda Ne Yapılabilir?

7-        Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası​ Nasıl Açılır?

a.             Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Davası Ne zaman Açılabilir?

b.             Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

c.              Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Davasında Arabuluculuk Zorunlu Mudur?

d.             Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Davasının Tarafları

e.              Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davasının Masrafları ve Avukatlık Ücreti

f.              Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Davasında İspat

g.             Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Davası Ne Kadar Sürer?

h.             Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davasının Sonuçları Nelerdir?

i.               Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Davası Dilekçe Örneği

j.              Muris Muvazaası (Mirastan Mal Kaçırma) Nedeniyle Tapu ve İptal Davası İle Tenkis Davasının Karşılaştırması

 

9- Sıkça sorulan sorular:

a.             Baba Ölmeden Mirasını İstediği Evladına Verebilir Mi?

b.             Mirasçılardan Biri İmza Vermezse Satış Yapılır Mı?

c.              Dededen Alınan Tapu Bozulur Mu?

d.             Baba Verdiği Tapuyu Geri Alabilir Mi?

e.              Kardeş Mirastan Nasıl Çıkarılır?

f.              Mirasçı Olmayan Üçüncü Kişi Muvazaa (Mal Kaçırma) İddiasında Bulunabilir Mi?

g.             Mirastan Feragat(vazgeçen) Eden Kişi Dava Açabilir mi?



 

Muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davaları mirastan mal kaçırma davaları olarak da tanımlanmaktadır. Muris(miras bırakan) olan kişi mirasçılarından hukuka aykırı bir şekilde mal kaçırmasıyla bu işlemi gerçekleştirmiş olur. Uygulamada sıklıkla karşılaşılan dava türlerinden biridir. 

 

Bu yazımızda muris muvazaası nedir, hangi durumlar mirastan mal kaçırmadır, hangi durumlar mal kaçırma değildir, mal kaçırma durumlarında ne yapılabilir gibi soruları işledik. Yasal mevzuatta belirtilenler, güncel hayattan örnekler  gibi birçok önemli detaylarla birlikte oluşturduğumuz bu yazımızı ilgiyle okumanızı tavsiye ederiz.

 

1)MURİS MUVAZAASI (MiRASTAN MAL KAÇIRMA) NEDİR?

 

Öncelikle muris, miras bırakan kişi anlamına gelmektedir. Muvazaa ise, kişinin gerçek niyetini gizleyerek üçüncü kişilerle danışıklı olarak iş yapmasına denir. Muris muvazaası ise, miras bırakan kişinin mirasçılarından mal kaçırmak amacıyla üçüncü kişilerle anlaşarak mallarını göstermelik bir sözleşmeyle onların üzerine geçirmesi anlamına gelmektedir. 

 

Bu mal kaçırma işlemi mirasçılar haricinde mirasçılar arasında da yapılabilir. Örneğin baba kızlarına mal vermemek için ölmeden önce evini oğluna devretmiş olabilir. Burada yapılan devir, resmiyette satış olarak gösterilse de ne babanın ne de oğlunun gerçekte böyle bir iradeleri bulunmamaktadır. Bu nedenle de yapılan devir hukuka aykırıdır. 

 

Bu yazımızda muris muvazaası (mal kaçırma) nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarının koşullarını, hangi durumlarda gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ayrıntılı bir incelediğimiz için dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

 

2)MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI NEDIR?

 

Miras bırakan, mallarını mirasçıların birkaçından veya tamamından kaçırmak amacıyla üçüncü kişilere devretmesi hukuka aykırı bir işlemdir. Bu davranışı nedeniyle mirasından kaçırmaya çalıştığı taşınmaz hakkında tapu iptal ve tescili davası açılmaktadır. 

 

Muris Muvazaası(Mal Kaçırma) nedeniyle tapu iptal ve tescil davalarında öncelikle mirasın sahibinin ölmüş olması gerekmektedir. Muris hayattayken bu davayı açmanın imkanı bulunamaktadır. Mirasın sahibi, ölmeden önce mirasçılarının miras hakkından mahrum bırakmak için mallarını kaçırması bu davanın konusunu oluşturmaktadır.

 

3)MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA)NIN ŞARTLARI NELERDİR?

 

Mal kaçırma (muris muvazaası)nın belirli şartları bulunmaktadır. Bu şartların varlığı halinde tapunun iptali ve tescili sağlanmaktadır. Bu şartlar; görünüşte işlem, muvazaa anlaşması ve mirasçıları aldatma kastından oluşmaktadır. 


                                                                            

 

3.1.) Görünüşte işlem şartı; muris ile üçüncü kişi arasında resmiyette görünen işlemler bulunmalıdır. Bunlar tapuda yapılan satış sözleşmesi veya noterde yapılan ölünceye kadar bakma sözleşmesi gibi işlemler olabilir. Resmiyette taraflar arasında görünür bir işlemin olması şarttır. 

 

3.2.) Muvazaa anlaşması; miras bırakan ile üçüncü kişi arasında mirasçıların bir kısmını veya tamamını bertaraf etmek amacıyla aralarında gizli olarak anlaşma yapmalarına denir. Bu anlaşma genel olarak sözlü yapılır ancak yazılı yapıldığı durumlar da mevcuttur. 

 

3.3.) Mirasçıları aldatma kastı; miras bırakanın açıkça mirasçıları aldatma ve onlardan mal kaçırma amacı olması gerekmektedir. Asıl amaç mirasçıların mirastan mahrum bırakılmasını sağlamaktır. 

 

Bu üç şartın varlığı halinde muris muvazaası(mal kaçırma) durumları ortaya çıkmaktadır. Örneğin bir baba çocuklarından birini diğerlerine göre daha üstün tutması nedeniyle evlerinin tamamını o çocuğuna tapuda satış sözleşmesiyle devretmesi muris muvazaası olgusunu göstermektedir. Bu gibi uygulamaları Yargıtay kabul etmemekte ve tapunun iptaline karar vermektedir. 

 

4)HANGİ DURUMLAR MİRASTAN MAL KAÇIRMADIR? 

 

Muris tarafından belirli yöntemlerle mal kaçırma işlemi yapılmış olabilir. Her olayda ayrı ayrı değerlendirmek gerekse de genellikle benzer şekilde bu işlemler yapılmaktadır. Burada ise en çok sık yapılan muris muvazaası (mal kaçırma) örneklerini değineceğiz.

 

*Mirasçılardan birinin diğerlerine daha üstün tutulması,

*Muris hasta iken mirasçılardan birinin onunla daha fazla alakadar olması,

*İkinci eşin veya en son eşin baskısıyla eski eşinden olan çocuklara gereğinden daha az taşınmaz bırakılması,

*Çocuklardan birini cezalandırmak veya ödüllendirmek amacıyla,

*İşyerinde çalışan işçine mirasçılarını mirastan mahrum etmek için taşınmazını devretmesi

 

gibi örneklere uygulamada sıklıkla rastlamaktayız. Bu hususların varlığı halinde mahkemeler muris muvazaası(mal kaçırma) nedeniyle tapu iptaline karar vermektedir. 

 

5)HANGİ DURUMLAR MAL KAÇIRMAYA GİRMEZ?

 

Muris muvazaası (mal kaçırma) olarak kabul edilmeyen durumlar belirli hallerde oluşturmaktadır. Bu hususların gerçekleştirdiği olaylar muris muvazaası(mal kaçıma) sayılmamaktadır. 

 

Bu hususlar esas olarak şunlardan oluşmaktadır:

 

*Tapusuz taşınmazlar,

*Menkul mallar,

*Üçüncü kişiler tarafından yapılan devirler,

*Miras bırakanın üçüncü kişilerden aldığı ve başkası adına yaptığı tesciller,

*Tescil edilmeyen eşyalar (kıymetli evrak, ev eşyası, para)

 

Yukarıda yazılı hususlar muris muvazaası (mal kaçırma) olarak kabul edilmemektedir. Bu nedenle de murisin yapmış satış, devir gibi işlemler iptal edilemeyecektir. Tapunuzu alamayacak olsanız da sebepsiz zenginleşme veya tenkis davalarının şartları bulunması halinde tapunun değerindeki paranızı alabilme imkânınız bulunabilecektir. Bu yüzden alanında uzman Gayrimenkul Avukatı tarafından hukuki danışmanlık almanız gerekmektedir.

 

6)MİRASTAN MAL KAÇIRMA DURUMUNDA NE YAPILABİLİR?

Öncelikle bu durumun muris muvazaası (mal kaçırma) olup olmadığını, gerekli şartları taşıyıp taşımadığını öğrenmek için alanında uzman Gayrimenkul Avukatı tarafından hukuki danışmanlık almanız gerekir. Aksi durumda ciddi hak kayıpları yaşayabilir, mevcut tapuya bir daha asla kavuşamayabilirsiniz. 

 

Mirasçıların tamamının, muris muvazaası(mal kaçırma) nedeniyle tapu iptali ve tescili davası açmak hakları bulunmaktadır. Burada önemli olan muris muvazaası nedeniyle geçersiz hale gelen devir işleminin ispatı konusudur. 

 

Tapu iptalini sağlamak için aralarında gizli olarak yapılan muvazaa anlaşmasının ispatlanması gerekmektedir. Yazılı, görsel, işitsel, dijital kayıtlar ve tanık gibi deliller kullanılarak tapunun iptali sağlanabilmektedir. Miras bırakanın yapmış olduğu bu işlemler hukuki geçerlilik şartlarını taşımaması nedeniyle geçersiz olacaktır. 

 

7)MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) NEDENİYLE TAPU İPTALİ VE TESCİL DAVASI​ NASIL AÇILIR?

 

Bu davanın açılabilmesi için belirli şartlar vardır. Yasal mevzuat hükümleri gereğince bu şartların bulunması halinde muris muvazaası (mal kaçırma) nedeniyle tapu iptali ve tescili davası açılabilecektir. Bu şartların olmadığı bir durumda ciddi hak kayıpları ile karşılaşma durumunuz bulunmaktadır. Bu nedenle yazımızın bu kısmını dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz. 

 

A)MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) DAVASI NE ZAMAN AÇILABİLİR?

 

Muris muvazaası (mal kaçırma) davası miras bırakan kişinin vefatından sonra her zaman açılabilir. Miras bırakanın sağlığında bu dava açılamaz. Mirasçılar taşınmazlar üzerinde ayni hakka sahiptir. Ayni haklar herhangi bir zamanaşımı ve hak düşürücü süre ile sınırlanmamıştır.


B)MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR?

Muris muvazaası (Mal Kaçırma) davaları taşınmazın bulunduğu şehirde açılmaktadır. Taşınmazın olmadığı bir yerde davayı açmak davanın yetki yönünden reddedilmesine neden olacaktır. 

 

Bu davalar taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde görev alanına girmektedir. Bu hususlara dikkat edilmemesi halleri yargılamanın uzamasına neden olacaktır. 

 

C)MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) DAVASINDA ARABULUCULUK ZORUNLU MUDUR?

 

Muris Muvazaası (Mal Kaçırma) davalarında arabuluculuk zorunlu değildir. Mirasçılar herhangi bir arabuluculuk şartı olmadan direkt mahkemede dava açabilirler. 

 

 

 

D)MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) DAVASININ TARAFLARI KİMLERDİR?

 

Muris Muvazaası (Mal Kaçırma) davasını sadece mirasçılar açabilirler. Davalı taraf ise tapuda taşınmaz maliki olan kişidir. Bu kişi bazen mirasçı bazen de mirasçı olmayan kimsedir.

 

Bununla birlikte, miras bırakanın muvazaa ile devrettiği kişi bu tapuyu bir başka üçüncü kişiye de devretmiş olabilir. Hatta bu tapu zaman içerisinde kişiden kişiye birçok kez devredilmiş de olabilir. Böyle durumlarda iyi niyet kavramı irdelenmektedir. Muris ile taşınmazı alan kişi tarafından yapılan muvazaadan haberi olmayan iyi niyetli üçüncü bir kişinin tapusu iptal edilemeyecektir. Ancak alacak davası açılarak tapunun değeri miktarınca zarar karşılanabilecektir.

 

Muvazaa işlemine taraf olan taşınmaz maliki dava tarihinde yaşamıyorsa bu kişinin mirasçılarına dava açılacaktır. Burada önemli olan mirasçıların tamamının davalı olarak gösterilmesidir.

 

E)MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASININ MASRAFLARI VE AVUKATLIK ÜCRETİ NE KADAR?

 

Muris Muvaazası (Mal Kaçırma) davasının masraflar ve harçları her sene yenilenen tarife ile değişmektedir. Bu davalar başlangıçta tapunun değeri tespit edilemediği için sembolik bir sayı ile açılmaktadır. Dava sürecinde tapunun değeri bilirkişi tarafından tespit edildiğinde bu değer üzerinden hesaplama yapılıp eksik kısım tamamlanmaktadır. 

 

Dava Açılış Masrafları: 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın 2025 yılı için dava açılış masrafı 18.661,9 TL’dir. Ayrıca bilirkişi ücreti, keşif harcı, yolluk masrafları, tedbir harcı gibi bu masraflar 2025 yılı itibariyle 20.000 TL’ye ulaşmaktadır. Sonuç olarak parça parça ödenecek bu masraflar toplamda 40.000 TL ila 50.000 TL arasında olacaktır. Bu masraflar dava sonucunda davalıdan tahsil edilecektir.

 

Avukatlık Ücreti: Avukatlık ücretleri belirli bir sisteme göre alınmaktadır. Dava değeri bu ücretin belirlenmesinde önem arz etmektedir. Her davanın değeri farklı olması nedeniyle genel bir avukatlık ücreti söylenmesi mümkün olmamaktadır. Barolar tarafından her sene ücret tarifesi açıklanmaktadır. Bu ücret tarifesiyle birlikte avukatlık ücreti belirlenecektir.

 

ÖNEMLİ!!!

 

Davayı kazanmanız durumunda MAHKEME MASRAFLARINI davalılardan tahsil edebilirsiniz.

 

ÖNEMLİ!!!

 

F)MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) DAVASINDA İSPAT

 

Mirastan mal kaçırma dosyalarında en önemli delil şahitlerdir. Muvazaalı, yani gizli işlemden haberi olan kişiler bu konuda tanıklık yapabilirler.  Bununla birlikte her türlü delille davanızı ispat edebilirsiniz. Yazılı, görsel, işitsel, dijital vb. gibi deliller kullanılabilir. Resmî kurumlardan istenecek belgelerle, murisin çalıştığı şirketler gibi bir çok yerden delil temin edilebilir. 

 

Miras bırakanın ve tapuyu üzerine alan kişinin ekonomik durumu ispat açısından önem taşır. Miras bırakan zenginse ve taşınmazını satmaya ihtiyacı yoksa veya tapuyu üzerine alan kişinin bu tapuyu alacak parası yoksa gibi ispat koşulları da bulunmaktadır. Bu şartlar her olay için ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Bu nedenle alanında uzman bir gayrimenkul avukatıyla görüşmelisiniz. 

 

G)MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) DAVASI NE KADAR SÜRER?

 

Muris Muvaazası (Mal Kaçırma) davası yargılamanın yapıldığı yere göre değişiklik göstermektedir. Her mahkemenin kendine göre yoğunluğu bulunmaktadır. Bu yoğunluk büyük şehirlerde daha fazla olup dava sürecinin uzamasına neden olmaktadır. İstanbul gibi büyük şehirlerde 1 ila 3 sene, diğer şehirlerde 1 ila 2 sene arasında sürmektedir. 

 

H)MURİS MUVAZAASI (MİRASTAN MAL KAÇIRMA) NEDENİYLE TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASININ SONUÇLARI NELERDIR?